Kliknite ovdje za 10 € popusta! >
block 1

Vat(i) je jačina svjetiljke

 

 Do nedavno jačina svjetiljke bila je određena njezinim brojem vati (vata), ali danas ćete vidjeti da LED paketi prikazuju i lumene kao volte, ali koja je razlika između to troje? Mi ćemo odgovoriti na sva ta pitanja i više od toga!

Kupite sada

Vat u odnosu na lumen

Broj vata kod svjetiljke je količina energije/jačine koju svjetiljka potroši, a lumen je jedinica količine svjetla/svjetlosti koju proizvodi izvor svjetla. Lumen je u stvari bolji način za znati koliko je žarulja inače svijetla, jer on ukazuje na jačinu svjetla i učinak te konkretne rasvjete, a vat ukazuje samo na potrošnju energije kod rasvjete. Tako da što je viši učinak lumena svjetlo je svjetlije, i zato je lumen naglašeno istaknut na pakiranjima žarulja i svjetiljki kad se radi o označavanju svjetline, tako da obratite više pozora na učinak lumena nego na vate!

block 4

LED žarulje i snaga

Nije mogućno pretvoriti broj vati u lumen, to su dvije potpuno različite mjerne jedinice. Ukazivano je na to da će veći broj vati davati određenu količinu svjetla, međutim, sad se to promijenilo pa vidite neke žarulje za LED svjetla s niskim brojem vati mogu isto tako davati učinak jakog svjetla. Stoga je najbolje sad pogledati učinak u lumenima izvora svjetla, a ne broj vati.


Što je to napon u voltima?

Napon u voltima ili voltaža označava električni napon svjetiljke. Strujni dovodi u kućanstvima u UK su obično standardi od 230V, i skoro sve svjetiljke će raditi sa ovom standardnom voltažom, ali ima izuzetaka poput nekih od uvučenih svjetljiki gdje to iznosi 12V. Ako želite pretvoriti visoki napon (od 230V) na niži napon (na 12V) trebati će vam pretvarač. Pretvarač osigurava pretvaranje struje sa 230v na 12v, primjeri punjača su punjač za vaš mobilni telefon ili adapter u vašem prijenosnom računalu.

Važno je zapamtiti sljedeće: Razlika između 12v i 230v, dolje niže prikazane su prednosti i mane. Prednost svjetiljke od 12v je u tome da one traju dulje, jer rade na manjoj/nižoj voltaži. Mana je ta da će ona raditi samo s pretvaračem. Prednosti svjetiljke od 230v je da nije obvezatan pretvarač, te da se ona može instalirati izravno u vaš glavni dovod za struju od 230v koji se može rabiti za skoro sve žarulje.

 
emico-featured

Led lampe