Do 10% EXTRA popusta na sve* >

Uštedite energiju uz rasvjetu

Svi se moramo suočiti s činjenicom da je vrijeme za štednju energije. Ne samo zbog visokih računa za plin i energiju, već i zato da pomognemo okolišu i živimo održivije. Ali koje korake možete poduzeti? U nastavku pročitajte što možete učiniti za uštedu energije.


Energy_Saving_Calc

Kalkulator štednje

LED u odnosu na žareće svjetlo

Količina izvora svjetlosti

1

10

30

Prosječni broj sati gorenja po danu

1

4

24

Vaša cijena energije po kWh

€0.10

0.40

€1.50

Mjesečna ušteda*:

0.63

*Objašnjenje izračuna u nastavku

Ukupni troškovi za žarulje sa žarnom niti:

0.70

Ukupni troškovi za LED žarulje:

0.07

Razdoblje za vraćanje uloženog u LED svjetla:

380

*Izračun se temelji na omjeru energetske učinkovitosti od 10/1 u prednosti LED-a.
Riječ je o mjesečnim uštedama koje iznose € dnevno ili € godišnje!
Na temelju prosječne nabavne cijene od 8,00 € po LED žarulji.

Napomena: izračun uštede temelji se na procjenama i ne bi ga trebalo smatrati točnim. Svjetiljkaisvjetlo ne može se smatrati odgovornom za bilo kakve razlike između izračunate i stvarne uštede.


Uštedite uz LED rasvjetu

LED rasvjeta je energetski najučinkovitija kada je u pitanju rasvjeta. Zapravo, LED žarulja troši 80 % do 90 % manje energije od halogenih žarulja ili žarulja sa žarnom niti. Želite li saznati više o tome kako možete uštedjeti energiju s LED rasvjetom i što ona može učiniti za vas?


Uštedite uz svjetla na stropnim ventilatorima

Jeste li znali da također možete uštedjeti plin i energiju uz svjetla na stropnim ventilatorima? To je zato što većina ventilatora uz ljetni ima i zimski način rada. Kada se lopatice ventilatora okrenu na drugu stranu, to ima učinak zagrijavanja, a ne hlađenja. Štoviše, stropni ventilatori sa svjetilima savršeno su privlačnog izgleda, emitiraju svjetlo i troše u prosjeku 20 puta manje električne energije od klima uređaja! Želite li točno znati kako to funkcionira?


 

Pametna rasvjeta

Pametna rasvjeta je uvijek LED rasvjeta, što je čini energetski učinkovitom! Ali budući da njima možete upravljati i daljinski, nikada nećete imati previše svjetla. Čak i kad niste kod kuće. Pametna rasvjeta često dolazi u različitim bojama. Korištenje tople nijanse boje također odmah čini prostoriju toplijom. I ne morate odmah uključiti grijanje kad malo zahladi.

 

Rasvjeta sa senzorom

Vanjska rasvjeta, naravno, ne mora uvijek biti uključena. Uzaludno je trošite ako je ne koristite. Rasvjeta s detektorima pokreta osigurava da je svjetlo uključeno samo kada ga trebate. Lampa se automatski gasi nakon nekoliko sekundi kada više ne detektira pokret.


 

Solarna rasvjeta

Generiranje energije pomoću sunca: ne može biti održivije od ovoga! Naša vanjska solarna rasvjeta osigurava da vaš vrt bude osvijetljen na energetski učinkovit način. Svjetiljka pretvara sunčeve zrake u energiju koja osvjetljava vaše vrtne svjetiljke čim padne mrak.


O energetskim oznakama

Prije kupnje električnog uređaja uvijek provjerite energetsku oznaku. Zbog toga što pokazuje potrošnju energije u kWh na 1000 sati. Energetska oznaka može biti odlučujući čimbenik pri kupnji proizvoda. Zapravo, možete uštedjeti mnogo novca ako odaberete proizvod s ekološki prihvatljivijom oznakom. Želite li znati o novoj energetskoj oznaci Europske komisije?


Svijetli interijer

Čini se očiglednim, ali možda je izmaklo vašoj pozornosti. Svijetli interijer! Korištenjem svijetlih boja potrebno je manje svjetla, što rezultira smanjenom potrošnjom električne energije. Evo kako to izgleda. Tamnije boje upijaju svjetlost, dok je svijetle odbijaju. Osim toga, svijetla unutrašnjost djeluje prostranije. Situacija u kojoj svi dobivaju!

Tople svijetle boje stvaraju topli interijer

Sve se vrti oko osjećaja topline! Jeste li znali da ako odaberete izvor svjetlosti s niskim brojem Kelvina, automatski se čini toplije? Vaš vas mozak zavarava pa mislite da u sobi izgleda toplo zbog svijetle boje. Vrlo jednostavan, ali učinkovit način da bude toplije!

Stakleni ili svijetli abažuri

Većoj topline u interijeru mogu pridonijeti i stakleni ili svijetli abažuri. Odabirom prljavo bijele ili bež nijanse abažura, na primjer. Ili postavljanjem izvora svjetlosti niskog Kelvina u stakleni abažur. Vrlo je vidljiv, a topla svijetla boja također doprinosi toplijem osjećaju!


Savjeti za štednju

Dakle, osim što je ekološki osviještena, rasvjeta također može dati značajan doprinos smanjenju potrošnje energije, a time i računa za struju. Ali što još možete učiniti kako biste svoj interijer uredili energetski učinkovitijim?

 

Pročitajte više

Često postavljena pitanja

 

  • Je li LED učinkovitiji od halogena?

Da, LED žarulja u prosjeku troši 8 puta manje energije od halogene žarulje za proizvodnju iste količine svjetla. U usporedbi sa žaruljom sa žarnom niti, to je čak 10 puta više!

 

  • Zašto LED rasvjeta ponekad ima energetsku oznaku E, F ili G?

Puno se toga promijenilo od studenog 2021. kada su u pitanju energetske oznake. Proizvodi koji su nekada imali oznaku A++, oznaku koja više ne postoji. Svjetiljke koje su prije imale oznaku A+ sada mogu potpasti pod oznaku C. To je zato što su smjernice ažurirane, budući da se energetski učinkoviti proizvodi brzo razvijaju, a Europska unija želi potaknuti tvrtke da dopuste razvoj proizvoda pod održivim uvjetima.

 

  • Koje svjetiljke troše najmanje električne energije?

LED svjetiljke su energetski najučinkovitiji izvori svjetlosti koji postoje.